Η ιδέα προέκυψε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχε νόημα να γίνει μια ακόμη πολιτιστική δράση στα νησιά το καλοκαίρι αλλά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Τότε που οι άνθρωποι συναντούν καθημερινά μεγάλες δυσκολίες για πράγματα αυτονόητα όπως η μετακίνηση, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κ.α. Τότε που καλούνται να υπερασπισθούν την αισθητική και την παράδοση των νησιών, αυτό το διαφορετικό τρόπο ζωής που άλλες φορές φαντάζει ειδυλλιακός και χαλαρός, άλλες υπερβολικά μοναχικός ή τραχύς.

Το πρόγραμμα λοιπόν ήρθε να συναντήσει τους ανθρώπους αυτούς και να απευθυνθεί κατά κύριο λόγο στα παιδιά, χωρίς να αποκλείει τους ενήλικες. Αυτό το πέτυχε με μια σειρά τόσο εργαστηρίων επιμόρφωσης, όσο και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα εργαστήρια καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος και πρακτικής εφαρμογής, και περιλαμβάνουν ενότητες όπως: ψηφιδωτό, κόσμημα, kung fu, δημιουργία διαδικτυακής εφημερίδας, comics, θεατρικό παιχνίδι, yoga, μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών, μουσικά εργαστήρια, παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μαθήματα σύγχρονου χορού, φωτογραφία, εργαστήρια video.

Οι εκδηλώσεις από την άλλη περιλαμβάνουν διαδραστικές βιωματικές εμπειρίες, λέσχες ανάγνωσης, εμπλουτισμό βιβλιοθηκών, ιατρικές εξετάσεις, ενώ σημαντική είναι και αυτή καθ’ αυτή η πολιτιστική δράση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, εκθέσεις συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές.

Από το 2007 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 επισκέψεις σε 32 νησιά κατά την χειμερινή περίοδο, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό για όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.